Imate suhu kožu na laktovima? Evo što tome može biti uzrok

Imate suhu kožu na laktovima? Evo što tome može biti uzrok
Imate suhu kožu na laktovima? Evo što tome može biti uzrok
User Rating: 5 (1 votes)

 

 

Iako se može činiti da suha koža na laktovima sasvim normalna, ukoliko potraje, potrebno je obratiti pozornost na sam način života. Može upućivati i na kožna stanja poput psorijaze

Suha koža na laktovima upozorava na smanjenje imuniteta organizma i na nedostatak vitamina A i vitamina iz grupe B. Dijelovi kože slični guščijoj, upućuju na razne alergije, od onih na lijekove, sredstva za pranje, pa do alergija na kozmetičke preparate.

Koža na laktovima može biti katkad toliko gruba da može početi boljeti i peći. No da biste shvatili što je uzrok, potrebno je razmisliti što ste u posljednje vrijeme radili.

Mogući uzroci:

određeni sapuni, parfemi i losioni tj. kontaktne alergije
vruće kupke i tuširanja također mogu osušiti kožu
nagli pad temperature. Hladno vrijeme može izvući vlagu iz kože
plivanje u bazenu. Klor može biti uzrok
infekcije
dermatitis
psorijaza
dijabetes
skleroderma
Kako si pomoći?

Ako puno vremena provodite pod tušem, skratite ga. Također, spustite temperaturu vode.
Ako koristite parfumirane losione, zamijenite ih s onima bez parfema jer je moguće da vam isušuju kožu.
Koristite dobre kreme i losione koji sadrže maslinovo ulje, kokosovo ulje, petrolej, kakaov ili shea maslac.

Ako nije ništa od toga…

Čini li vam se da vaši suhi laktovi nisu rezultat vremena, krema ili tuširanja te to stanje traje već dugo, posjetite dermatologa. On će utvrditi je li riječ o kožnoj bolesti.

Dermatitis

Riječ je o kožnom stanju koji uzrokuje crvenilo, svrbež i oticanje, a obično je alergijska reakcija na tkanine ili kemikalije koje dodiruju vaše laktove. Zbog toga koža puca u plikovima što može biti vrlo bolno i jako svrbjeti. Ako se dermatitis primarno pojavi samo na laktovima, moguće je da imate dermatitis herpetiformis, piše Live Strong.

Riječ je o stanju koje uzrokuje osjetljivost na gluten. Antibiotici mogu pomoći u kontroli suhoće i svrbeža, a prevencija je ključ u sprečavanju pojave dermatitisa.

Psorijaza

Ona se najčešće pojavljuje na laktovima i koljenima. Obično se javlja u obliku crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuskicama te kao suha i ispucala koža koja može krvariti. U tom slučaju, svakako posjetite liječnika koji će vam odrediti terapiju.

Skleroderma

Riječ je o kroničnoj kožnoj bolesti koja napada laktove, a uzrokuje oticanje kože koja može biti vrlo suha i bolna. Laktovi mogu biti vrlo bolni na dodir. To se obično javlja zbog prevelike proizvodnje kolagena i nasljednih stanja. Imunosupresivi mogu smanjiti simptome.

Dijabetes

Infekcije na laktovima obično su prvi znak dijabetesa. Prema Američkom dijabetičkom udruženju, bakterijske i gljivične infekcije od kojih je koža suha i bolna su česte nuspojave ove bolesti. Laktovi također mogu biti užareni i crveni. Biopsija kože lako će odrediti što je uzrok.