Klamidija – vrlo česta spolno prenosiva bolest

Klamidija – vrlo česta spolno prenosiva bolest
Klamidija – vrlo česta spolno prenosiva bolest
User Rating: 0 (0 votes)

Zbog nedostatka simptoma, klamidija se nerijetko ne liječi na vrijeme, a što može ostaviti i trajne zdravstvene posljedice ili pak uzrokovati pobačaje, prijevremene porode, pa čak i sljepoću bebe.

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, a jedna od razloga je taj, što nerijetko osobe koje ju imaju ne osjećaju nikakve simptome, pa se zbog toga još lakše prenose na spolne partnere. Radi se o bakterijskoj bolesti, latinskog naziva Chlamydia trachomatis, koja ne može rasti izvan žive stanice, no može ostati infektivna u vodi i do tri dana.

Prema nekim procjenama, čak 75 posto žena i 50 posto muškaraca nema nikakve simptome koje bi upućivali na tu bolest. Zbog toga se sigurno mnoge osobe pitaju, kako onda mogu znati da su zaražene ovom bolesti? Odgovor je redovitim pregledima kod ginekologa, odnosno urologa ako se radi muškarcima.

Naravno, ako nema simptoma način za utvrđivanjem klamidije je uzimanje brisa iz cerviksa žene i brisa uretre kod muškarca, te njihova mikrobiološka analiza u laboratoriju. Također, klamidiju je moguće utvrditi nalazom iz mokraće, što se sve češće primjenjuje kod muškaraca.

Simptomi klamidije

Kod osoba koje ipak imaju simptome klamidije, oni se javljaju između jednog i tri tjedna i iako nisu ni malo ugodni, oni omogućavaju rano otkrivanje klamidije, te njeno pravodobno liječenje.

Kod žena simptomi su sljedeći:
1. Abnormalni vaginalni iscjedak neugodnog mirisa
2. Krvarenje između mjesečnica
3. Bolne menstruacije
4. Bol za vrijeme spolnog odnosa
5. Svrbež i peckanje na području spolnih usna i vagine
6. Bol za vrijeme uriniranja

Simptomi kod muškaraca:
1. Bistri ili mutni iscjedak iz penisa (ne mora biti obilan)
2. Bolno uriniranje
3. Bol i pečenje na glaviću penisa, posebno oko otvora za uriniranje
4. Bol i oteknuće okolo testisa

Kako se klamidija liječi?

Ako imate dijagnosticiranu klamidiju, dobit ćete potrebne antibiotike, najčešće azithromycin ili doxycycline. Osim vas trebaju se liječiti i osobe s kojima ste imali nezaštićeni (bez kondoma) spolni odnos. Ako se ne liječi vaš spolni partner, bez obzira na izostanak simptoma, on će vam natrag prenijeti klamidiju, ili ako pak nemate stalnog partnera, iz neznanja će ju prenijeti dalje. S pravilnim tretmanom antibiotika, infekcija bi trebala nestati za tjedan do dva. Vrlo je važno dovršiti propisanu dozu antibiotika, bez obzira na to što simptomi mogu nestati i prije, ako ste ih uopće imali.

Žene s teškim upalnim procesom klamidije, najčešće su hospitalizirane te im se antibiotici daju intravenozno. Nakon što osobe zaražene s klamidijom završe kuru antibiotika, potrebno je ponovno mikrobiološko testiranje, kako bi se utvrdilo je li zaista klamidija nestala. Vrlo je važno da vi i partner nemate spolne odnose za vrijeme tretmana, odnosno tako dugo dok se ne potvrdi da ste oboje zdravi, kako ne bi došlo do ponovne pojave bolesti.

Posljedice neliječene klamidije

Osobe koje iz neznanja ili nemara ne liječe klamidiju mogu imati dugotrajne, ali i trajne zdravstvene posljedice. Ako kod žena klamidija ostane neliječena, to može izazvati zdjeličnu upalnu bolest, što pak može dovesti do oštećenja jajovoda, a s time i do neplodnosti. Neliječena klamidija, također, može uzrokovati i vanmaterničnu trudnoću, pobačaje, prijevremeni porod, infekcije posteljice i plodovih ovoja, a sama infekcija može se prenijeti i na dijete tijekom poroda, kada ono izlazi kroz porodni kanal, a što pak kod djece može izazvati infekcije očiju, sljepoću ili pak upalu pluća.

Kod muškaraca, neliječena klamidija izaziva stanje koje se naziva negonokokni uretritis i klamidijski cervicitis, infekciju uretre, odnosno mokraćovoda, te epididimitis, odnosno upalu sjemenika, cjevčice koja vodi spermije od testisa, što može uzrokovati neplodnost. Također, moguća je i upala rektuma.

Kako se možete zaštititi?

Najbolje je odgovorno seksualno ponašanje, što isključuje često mijenjanje partnera, pravilno korištenje kondoma, a ako već dođe do infekcije, redovitim pregledima spriječiti širenje bolesti. Ako mislite da ste zaraženi, čim pije posjetite liječnika, koji će obaviti pretrage, te vam prema potrebi dati terapiju lijekovima. Za to vrijeme izbjegavajte bilo kakve seksualne odnose, vaginalne, rektalne, oralne. Ako često mijenjate seksualne partnere, preporučuje se preventivno testiranje na klamidiju, ali i druge spolno prenosive bolesti barem jednom godišnje.

Kontaminacija klamidijom moguća je putem prstiju, te ručnikom ako su oni došli u kontakt s genitalnim iscjetkom, a što pak može dovesti do infekcije oka, odnosno konjunktivitisa, te genitalnog područja. Često se ovaj oblik infekcije može sresti na gradskim kupalištima i bazenima, gdje su upitni higijenski uvjeti.

Foto: © Laurent Hamels – Fotolia.com