Možete li koristiti prošlogodišnju kremu za sunčanje?

Možete li koristiti prošlogodišnju kremu za sunčanje?
Možete li koristiti prošlogodišnju kremu za sunčanje?
User Rating: 0 (0 votes)

Nemojte koristiti kreme kojima je istekao rok trajanja

Tan woman applying sun protection lotion

Tan woman applying sun protection lotion

Koliko je važna zaštita od sunca znate svi već jako dobro. SP faktor koji je označen na kremi označava stupanj zaštite od sunca, a upravo takve kreme su važan čimbenik u njezi kože te štite tijelo od ultraljubičastog zračenja za vrijeme izlaganja suncu. Pripazite na to da dugotrajno izlaganje suncu može izazvati ozbiljne opekline, staračke pjege, bore i slično.

Nemojte biti u zabludi da vam krema za sunčanje ne treba. Svatko tko i malo vremena boravi na suncu trebao bi se mazati kremom. Posebice se to odnosi na djecu koju obavezno zaštitite najvišim zaštitnim faktorima, a neće odmoći ni šeširići, kape, sunčane naočale i majice kratkih rukava.

Pripazite na koja mjesta nanosite kremu: nemojte izostaviti uši i stražnji dio vrata, pregibe nogu i ruku, kao ni lice. Također, kremu je potrebno nanositi svakih dva sata, a posebno nakon izlaska iz vode, to jest kupanja. Isto tako, nanesite je barem pola sata prije izlaganja suncu da se upije u kožu i počne djelovati.

Krema za sunčanje

Velika je vjerojatnost da svakome ostane ponešto kreme u bočici od prošle godine. Postavlja se pitanje – koliko je sigurno koristiti takvu kremu? Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji otkrilo je da je čak 3/4 britanskih turista u opasnosti od UV zračenja upravo zbog toga jer koriste kreme kojima je istekao rok trajanja.

Stručnjaci preporučuju da se krema za sunčanje obavezno koristi svaki dan tijekom ljeta, posebno na moru. Prošlogodišnje kreme za sunčanje nisu pouzdane iz razloga što sadržaji u kremi više nisu ravnomjerno raspoređeni te postoji mogućnost da izazivu neke reakcije kože kao što je iritacija i slično.

Upravo je stručnjak Tammy Hollis istaknuo kako se zapravo odnosima prema sunčanim kremama. Jeste li je nosili na plažu gdje je bila izložena visokim temperaturama, a možda i na suncu? Bočice često ostavljamo posvuda, a u kombinaciji s velikim promjenama temperatura to pogoduje razvitku bakterija.

Ako je gotovo i niste koristili, već vam je samo stajala kod kuće, a od trenutka kada je otvorena nije prošlo više od godine dana (ili čak 13 ili 14 mjeseci), te ona nije promijenila svoju strukturu (ne teče voda iz nje i nije promijenila miris) – ta je krema najvjerojatnije dobra. No, sigurno je sigurno, a s melanomima, kojih ima sve više, ne bi se trebalo “igrati”. Posebno se toga važno držati ako imate problema s kožom, razne infekcije i slično. U tom slučaju nikako nemojte riskirati i radije nabavite novu kremu za sunčanje.

Izvor: dailymail.co.uk