Papa i Patrijarh sastat će se prvi put nakon 1054. godine

Papa i Patrijarh sastat će se prvi put nakon 1054. godine
Papa i Patrijarh sastat će se prvi put nakon 1054. godine
User Rating: 4.8 (1 votes)

 

 

Sastanak u zračnoj luci u Havani je važan korak naprijed u odnosu sviju crkava. Ruski patrijarh dolazi na sastanak jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku…

Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril sastat će danas u zračnoj luci u Havani, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke Crkve i ruskog patrijarha od Crkvenog raskola 1054. godine .

Papa danas putuje u pastoralni posjet Meksiku i zaustavit će se na Kubi gdje će Kiril već biti u posjetu, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

– Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu sviju crkava – navodi se u zajedničkom priopćenju Svete Stolice i Moskovske patrijaršije.

Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku , rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a.

– Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.

– Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava – rekao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Europi jer se Kiril tome protivio.

– Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima – rekao je Ilarion.

Susret se dugo pripremao i završit će objavom zajedničke izjave.

– Sveta Stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to također biti i znak nade za sve ljude dobre volje – navodi se u zajedničkom priopćenju dviju crkava.