Razlog zašto da ne bacate koru od lubenice!!

Razlog zašto da ne bacate koru od lubenice!!
Razlog zašto da ne bacate koru od lubenice!!
User Rating: 0 (0 votes)

Uglavnom kada se govori o lubenici, govori se o tome koliko je to voce socno i bogatog ukusa. Bogato je vitaminima i mineralima koji održavaju naše zdravlje.
Ono što malo njih zna je da njihova kora takode sadrži mocna svojstva.

Da, dobro ste procitali, bijeli, tvrd, bezukusan dio kore je mnogo efikasniji za zdravlje od samog mesa lubenice. Ovdje možete procitati sve o tome i zasigurno više necete tako lako bacati koru nakon što procitate ovo.
Zapravo u zemljama na jugu Azije i SAD-u ovaj dio se ubacuje u salate. Sve je to zahvaljujuci brojnim ljekovitim svojstvima tog djela lubenice.

Izmedu ostalih stvari, kora od lubenice je bogata vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom. Svi ti vitamini i minerali cine da tijelo funkcioniše bolje i ima više energije.
Medutim, to nije sve jer kora takode sadrži i likopen. To je mocni antioksidant koji vrlo efikasno štiti od brojnih bolesti. Mnogi tvrde da je cak 95% hranljive vrijednosti lubenice upravo u kori.

 

Ljekovita svojstva kore od lubenice.

Ovaj dio lubenice je takode bogat citrulinom, amino kiselinom kljucnom za zdravlje mišica. Zahvaljujuci citrulinu, možete dobiti mišicnu masu brzo i uz malo napora. Sa druge strane, vlakna prisutna u ovom djelu voca stimulišu mršavljenje.
Još jedna prednost citrulina je to što smanjuje anksioznost, što vas cini zadovoljnijim duže. Ova supstanca takode ima svojstva diuretika, te ispira višak tecnosti iz organizma. Uporedo sa tim, konzumiranjem kore ovog voca jacamo imuni sistem.
Pošto ovaj dio kore nema ukusa, kako ga jesti? Dobra ideja je isjeckati taj dio na male komadice i ubaciti ih u salatu. Može se takode jesti sa tunjevinom ili curecim prsima. Još jedna opcija je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.
Nemojte bacati najzdravije dijelove lubenice. Pocnite da ih koristite i ubirete njihova dobra svojstva vec danas.