Svaka druga žena suoči se s urinarnom infekcijom

Svaka druga žena suoči se s urinarnom infekcijom
Svaka druga žena suoči se s urinarnom infekcijom
User Rating: 4.9 (1 votes)

 

Urinarne i vaginalne infekcije muče većinu žena

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću žene reproduktivne dobi. Gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema, a simptomi znaju biti poprilično neugodni. Vaginalne infekcije događaju se vrlo često tijekom ljeta, uglavnom kada prirodna obrana organizma oslabi zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa. Isto tako, treba imati na umu da spolni odnos s nepoznatom osobom ili više osoba također predstavljaju velik zdravstveni rizik.

U posebno osjetljivih žena, najčešće se vrlo brzo pojavi vaginalna kandidijaza, odnosno infekcija gljivicom Candida albicans. Prema nekim istraživanjima čak 75 posto žena u reproduktivnom razdoblju života suoči se s tim najčešćim oblikom vaginalnih infekcija. Simptomi su karakterističan bijeli, sirasti iscjedak, koji miriše na kvasac, uz svrbež i peckanje. Za liječenje se mogu bez recepta nabaviti preparati klotrimazola, o čemu će savjet dati ljekarnik, a po potrebi pacijenticu uputiti liječniku.

Od bakterijskih uzročnika najčešća je infekcija Gardnerellom vaginalis, zatim Trichomonasom vaginalis, Chlamydiom trahomatis, Mycoplasmom hominis i Ureaplasmom urealyticum. Simptomi se mogu različito manifestirati. Najčešće je riječ o pojačanom vaginalnom iscjetku, ponekad karakteristične boje i često neugodnog mirisa te svrbež i peckanje. Treba imati na umu da svaki pojačani iscjedak ne mora značiti i infekciju. Javljaju se i smetnje prilikom spolnog odnosa. Bakterijske infekcije treba ustanoviti liječnik ginekolog, koji će propisati najčešće specifičan antibiotik. Kod većine spolnih infekcija trebaju se liječiti i žena i njen partner, kako bi se spriječio recidiv ili širenje infekcije. Genitalni herpes je virusna infekcija, pojava vodenastih papula na sluznici velikih usmina, koje vrlo intenzivno svrbe i peku. Liječi se antivirotikom aciklovirom. Naposljetku, iako su vrlo rijetke spolne bolesti, još uvijek se javljaju i gonoreja i sifilis.

Pravilna higijena i oprez

Najvažnije je brinuti se o osobnoj higijeni, kao i nošenju prozračne pamučne odjeće i rublja. Uska i sintetička odjeća može nadražiti kožu i sluznicu i tako pridonijeti nastanku vaginalnih infekcija. Treba izbjegavati primjenu agresivnih sapuna i dezodoransa. Tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu poželjna je mjera njege, ali i zaštite. Pri sjedanju na plastične stolce treba koristiti ručnik, jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija, dok u bazenskim svlačionicama treba koristiti papuče za plažu, a pri korištenju javnih toaleta nikad ne treba sjesti na školjku. Ženama koje su i inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporučuje se redovita primjena intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.

Urinarne infekcije

Ljeto je pogodno i za razvoj urinarnih infekcija, odnosno blaže upale mokraćnog mjehura, koja se zove cistitis. Suprotno uvriježenom mišljenju, urinarne infekcije nisu spolno prenosive bolesti, a riječ je o bakterijskim infekcijama urinarnog trakta. Svaka druga žena suočava se s takvom infekcijom barem jednom u životu, a mogućnost njezina ponavljanja vrlo je česta. Najčešće je razlog predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava. Također u higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichiom coli, koja može izazvati i crijevne infekcije i vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije.

Iako se cistitis vrlo uspješno i brzo liječi, vrlo je neugodan i često bolan, a neadekvatno liječen može dovesti i do ozbiljne upale bubrega. Blag oblik cistitisa može se liječiti urološkim čajem ili preparatima brusnice (zajedno se ne smiju uzimati, jer poništavaju djelovanje), dok kod težih oblika liječnik može propisati uroantiseptik ili antibiotik, uz koje obvezno treba uzimati veće količine tekućine, urološki čaj ili sok brusnice. Često mokrenje ne treba suzdržavati.

Pri pojavi prvih simptoma vaginalnih ili bakterijskih infekcija zatražite savjet ljekarnika, koji će vam pomoći u rješavanju tegobe ili, ovisno o simptomima, preporučiti odlazak liječniku.