Što se to događa sa ženskim tijelom kad se prestane seksati

0
12
Spread the love

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno, napominje seksualna terapeutkinja dr. Cooper

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona vrijedi pravilo “koristi ga ili ga izgubi”. 

– Ljudi koji se suzdržavaju od seksas vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom “Daleko od pogleda, daleko od srca”- objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stijenke se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu. 

– Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vaginenakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stijenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imat će puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Pojačani bolovi za vrijeme mjesečnice

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvriježenom mišljenju, seksualni odnos za vrijeme mjesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

– Maternica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi.Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Također, može doći do povećanja razine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji rizik od spolnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobivanja spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon spolnog odnosa, a Američki magazin obiteljskih liječnika je otkrio da je “učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta”.